Borjúszűz grillzöldségekkel, tárkonyos mártással
Elkészítési idő
670 kcal
Nehézségi szint
Gluténmentes
Hozzávalók
Amit küldünk:
- borjúszűz
- krumpli
- spárga
- retek
- fokhagyma
- lilahagyma
- citrom
- friss tárkony
- kézműves vaj
- adalékmentes tejszín
- olíva olaj
- só
- bors
Szükséges eszközök:
- lábos
- 2 db serpenyő
Elkészítés
1. Alapanyag
Mosd és szárítsd meg a húst, és a zöldségeket. A krumplit, a retket harapásnyi, a spárgát 2-3 centis darabokra, a lilahagymát cikkelyekre, a fokhagymát, a tárkonyt apróra vágd. A citrom héjából reszelj le, majd vágd cikkelyekre.
2. Krumpli & Retek
Egy serpenyőben hevítsd fel az olíva olaj felét. Közepes lángon süsd a krumplikat 5-6 percig, sózd, borsozd, majd add hozzá a retket, süsd tovább 2-3 percig.
3. Spárga & Hagyma
Add hozzá a spárgát, hagymát, fokhagymát, egy kevés vizet, és nagy lángon gyakran rázogatva főzd 5-6 percig. Sózd, borsozd ízlésed szerint. Ha kész, tedd félre és tartsd melegen.
4. Mártás
Egy lábosba olvaszd fel a vajat, add hozzá a reszelt citromhéjat, a tárkony 2/3 részét. Öntsd hozzá a tejszínt, a citrom levét, sózd, borsozd. Főzd 2-3 percig.
5. Borjúszűz
Sózd, és borsozd be húsokat forrósítsd fel a maradék olíva olajat, és süsd a borjúszüzet olyanra, amennyire szeretnéd, hogy átsüljön.
Steak sütés
- Kék (raw): nyugodt, és nyitott tenyered (maghőmérséklet:40-42°C)
- Véres (rare): a hüvelyk, és a mutatóujj hegye összeérintve (maghőméréséklet 45-50°C)
- Közepesen véres (medium rare): a hüvelyk és a középső ujj hegye összeérintve (maghőméréséklet 54-56°C)
- Közepesen átsütött (medium): a hüvelyk és a gyűrűsujj hegye összeérintve (maghőméréséklet 58-60°C)
- Átsütött (well done): a hüvelyk és a kisujj hegye összeérintve (maghőméréséklet 64-66°C)
6. Tálalás
A tányér egyik oldalára rakj a zöldségekből, másik oldalára kanalazz a mártásból. Támaszd egymásnak a steakeket, szórd meg a maradék tárkonnyal.
Jó étvágyat!
Figyelem! A fűszerek adagjai relatív mértékűek, mennyiségük ízlés szerint csökkenthető, növelhető. Az elkészítési idő a gyakorlottság függvényében változhat.