Zsályás sütőtökös diós tagliatelle
Elkészítési idő
580 kcal / adag

Nehézségi szint

Vegetáriánus

Hozzávalók

Amit küldünk:
- tagliatelle tészta
- sütőtök
- dió
- makói hagyma
- fokhagyma
- házi tej
- olíva olaj
- friss zsálya
- só
- bors
Szükséges eszközök:
- serpenyő
- lábos
- sütő
- konyhai robotgép / botmixer
Elkészítés

1. Alapanyag
Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. Előfordulhat, hogy a párától nedvesek lesznek az alapanyagok, a húsok levet engedhetnek, ha ilyet tapasztalsz, egy papírtörlővel töröld szárazra azokat. A zsálya felét, a hagymát, a fokhagymát vágd finomra. A diót törd durvára.

2. Tészta
A jó tésztához sok víz kell, ezért egy közepes lábosban forralj fel minimum másfél liter hideg vizet. Ha lefeded a lábost, gyorsabban felforr. Mikor már majdnem forr, sózd meg, és adj hozzá kis olívaolajat is. Forrásban lévő vízbe tedd a tésztát, és rögtön kavard is jól át, hogy a tészta ne ragadjon össze. Főzd kb. 10 percig. (Ha olaszosan szereted akkor kb. 5 perc.) Ha kész, szűrd le, és hideg vízzel öblítsd át.

3. Sütőtök
Tedd a sütőtök kockákat egy tepsibe, és locsold meg olívaolajjal. Ízlés szerint fűszerezd sóval és borssal. Süsd nagyjából 15-20 percig a 180°C-os sütőben.

4. Dió
Egy kisebb serpenyőben pirítsd meg a diókat, nagyjából 3-4 perc után vedd ki a serpenyőből, és tedd félre hűlni.

5. Zsálya
Ugyanebben a serpenyőben hevíts fel egy kis olívaolajat, és tedd bele az egészben hagyott zsályaleveleket. Mindkét oldalát süsd kb. 1 percig, hogy kissé ropogós legyen, ezután tedd ki egy háztartási törlőkendőre, és sózd meg kicsit.

6. Hagyma
Ugyanabba a serpenyőbe tedd bele a vöröshagymát és a zsálya felaprított részét. Kicsit sózd meg, és párold üvegesre.
7. Püré
A megsült sütőtök kétharmadát 1 dl vízzel és a tejjel, konyhai robotgép vagy botmixer segítségével pürésítsd. Ha már majdnem kész, add hozzá a felaprított fokhagymát, és keverd még át, hogy igazán krémes legyen. Öntsd a pürét az üveges hagymára. Kis lángon forrald össze.

8. Összekeverés
Add a tésztát a püréhez, és folyamatos keverés mellett alacsony lángon főzd 1-2 percig.

9. Tálalás
Tálald a tésztát sütőtök kockákkal, a ropogós zsályalevelekkel és a pirított dióval.
Figyelem! A fűszerek adagjai relatív mértékűek, mennyiségük ízlés szerint csökkenthető, növelhető. Az elkészítési idő a gyakorlottság függvényében változhat.
A receptleírás 2 adag ételre vonatkozik.