Puttanesca - fűszeres tőkehalas spagetti
/csak páros számú adag rendelhető/
Elkészítési idő
535 kcal

Nehézségi szint

Csípősség

Laktózmentes

Hozzávalók

Amit küldünk:
- tőkehal filé
- kapribogyó
- zöld olivabogyó
- paradicsom
- paradicsomszósz
- 8 tojásos spagetti tészta
- fokhagyma
- friss oregánó
- cayenne bors pehely
- olívaolaj
- só
- bors
Szükséges eszközök:
- lábos
- serpenyő
Elkészítés

1. Készítsd elő az alapanyagokat
Előfordulhat, hogy a párától nedvesek lesznek az alapanyagok, a húsok levet engedhetnek, ha ilyet tapasztalsz, egy papírtörlővel töröld szárazra azokat.
Vágd fel kisebb kockákra a paradicsomot. (Ha a nem szeretnéd, hogy a paradicsomon a héja rajta legyen, akkor kereszt alakba metszd be a héját, és dobd 1 percre forró vízbe. Így könnyen meg tudod hámozni.) A fokhagymagerezdeket nyomd szét a kés lapjával, és aprítsd fel, ezután az oregánó egy részét vágd finomra, a maradék oregánót pedig hagyd egyben a tálaláshoz.

2. Főzd ki a tésztát
A jó tésztához sok víz kell, ezért egy közepes lábosban forralj fel minimum másfél liter hideg vizet. Ha lefeded a lábost, gyorsabban felforr. Mikor már majdnem forr, sózd meg, és adj hozzá kis olívaolajat is. Forrásban lévő vízbe tedd a tésztát, és rögtön kavard is jól át, hogy a tészta ne ragadjon össze. Főzd kb. 10 percig. (Ha olaszosan szereted akkor kb. 5 perc.) Ha kész, szűrd le, és hideg vízzel öblítsd át.

3. Süsd meg a tőkehal filéket
Amíg a tészta fő, sózd és borsozd be a halfiléket. Egy serpenyőben hevíts fel egy kis olívaolajat. Ha az olaj már elég meleg, tedd bele a halat, és süsd mindkét oldalát 2-3 percig. Akkor jó, ha már egy kicsit megpirultak. Ha kész, vedd ki a serpenyőből, és tedd félre egy tányérra.

4. Készítsd el a fűszeres szószt
Töröld el az előbb használt serpenyőt, majd ismét hevíts fel egy kis olajat. Tedd bele a fokhagymákat, kevergesd 5-10 másodpercig. Vigyázz, nehogy megégjenek! Ezután add hozzá a paradicsomot, a paradicsomszószt, a kapribogyót, az olivabogyókat, az apróra vágott oregánót, és ízlés szerint cayenne bors pelyhet. Lassú tűzön forrald fel a szószt, majd hagyd még főni nagyjából 3-4 percig, hogy a szósz kissé összeugorjon. Ízlés szerint sózd és borsozd. Tedd vissza a szószba a halat, és időnként megkevergetve főzd össze az ízeket további 6-7 percig.

5. Hagyd, hogy az ízek összeérjenek
Amikor a szósz a hallal együtt már majdnem kész, keverd hozzá a kifőtt tésztát. Nem baj, ha a kevergetés közben a tőkehal filék kicsit eltörnek. Rottyants rajta még egyet.

6. Söpörd be ételedért a bókokat
Ezután már csak a tálalás maradt hátra. Halmozd a fűszeres-tőkehalas spagettit a tányérra és díszítsd friss oregánóval.
Figyelem! A fűszerek adagjai relatív mértékűek, mennyiségük ízlés szerint csökkenthető, növelhető. Az elkészítési idő a gyakorlottság függvényében változhat.
A receptleírás 2 adag étel elkészítésére vonatkozik.