Hoisin szószos csirkegombócok jázmin rizzsel
/csak páros számú adag rendelhető/
Elkészítési idő

760 kcal

Nehézségi szint

Csípősség

Laktózmentes

Hozzávalók
Amit küldünk:
- darált csirkehús
- jázmin rizs
- cukkini
- újhagyma
- gyömbér
- fokhagyma
- hoisin szósz
- fehér morzsa
- szezámmag
- szójaszósz
- olívaolaj
- só
- bors
Szükséges eszközök:
- lábos
- serpenyő
- reszelő
Elkészítés

1. Készítsd elő az alapanyagokat
Előfordulhat, hogy a párától nedvesek lesznek az alapanyagok, a húsok levet engedhetnek, ha ilyet tapasztalsz, egy papírtörlővel töröld szárazra azokat. Elsőnek negyedeld hosszában a cukkinit, majd vágd cikkekre. Vágd finomra a fokhagymát, hámozd meg, majd reszeld le a gyömbért. Az újhagymáról vágd le a zöld részét, de ne dobd ki, tartsd meg a díszítéshez. Az újhagyma fehér részét vágd kis karikákra.

2. Főzd meg a rizst
Rakd a jázmin rizst egy szűrőbe, és hideg vízzel mosd át, majd csöpögtesd le. Kis olíva olajon pirítsd meg, épp csak annyira, hogy kifehéredjenek a szemek, sózd meg, majd öntsd fel kétszer annyi forró vízzel, mint amennyi rizst főzöl. Várd meg, amíg felforr, majd lefedve, kis lángon főzd. Amikor elfőtte a vizet vedd le a tűzről, és lefedve hagyd állni.

3. Formázd meg a húsgombócokat
Amíg a rizs fő, gyúrd össze a hoisin szószos-szójás húsgombócokat. Először hevíts fel egy kis olívaolajat egy serpenyőben, és ha elég meleg már, tedd bele a fokhagymát, a gyömbért és az újhagyma felvágott fehér részét. Dinszteld 1-2 perc alatt arany barnára, majd tedd egy nagyobb keverőtálba. Ehhez add hozzá a darált csirkehúst, a fehér morzsát, a hoisin szósz és a szójaszósz negyedét, majd fűszerezd sóval és borssal. Keverd addig, amíg homogén állagú nem lesz, majd vizezd be a kezed, és formázz a masszából kis húsgombócokat.

4. Süsd ki a húsgombócokat
Ugyanabban a serpenyőben, amit az előbb használtál, hevíts fel megint egy kis olívaolajat, és tedd bele a megformázott gombócokat. Görgetve forgasd, hogy mindegyik oldala szépen megbarnuljon. Ha szép barnák, akkor tedd félre egy tányérra, és fedd le, hogy melegen tartsd.

5. Grillezd meg a cukkinit
Ismét használhatod ugyanazt a serpenyőt, mint eddig, és még az sem baj, ha marad benne egy-két leeső darab a gombócok sütéséből. Hevíts fel újból egy kis olívaolajat benne, és dobd rá a cukkiniket. Sózd és borsozd ízlés szerint. Gyakran megkeverve, nagyjából 2-3 percig grillezd világos barnára.

6. Keverd össze
Ezután tedd vissza a serpenyőbe a cukkinik mellé a húsgombócokat, és öntsd hozzá a maradék hoisin szószt és a szójaszószt. Gyakran kevergetve süsd további 3-5 percig, amíg a hoisin szósz és a szójaszósz szépen ráragad a húsgombócokra.

7. Söpörd be ételedért a bókokat
Tálald rizzsel, szórd meg szezámmaggal és az újhagyma sréhen felvágott zöld részével.
Figyelem! A fűszerek adagjai relatív mértékűek, mennyiségük ízlés szerint csökkenthető, növelhető. Az elkészítési idő a gyakorlottság függvényében változhat.
A receptleírás 2 adag étel elkészítésére vonatkozik.