Harcsapaprikás túrós csuszával
Elkészítési idő
620 kcal

Nehézségi szint

Hozzávalók

Amit küldünk:
- harcsa filé
- 8 tojásos csusza tészta
- paradicsom
- paprika
- makói hagyma
- fokhagyma
- adalékmentes tejföl
- adalékmentes túró
- mangalica zsír
- bacon
- liszt
- friss petrezselyem
- pirospaprika
- só
- bors
Szükséges eszközök:
- lábos
- hőálló tál
- sütő
- serpenyő
- botmixer
- 2 db keverőtál
- kézi habverő
Elkészítés

1. Alapanyag
Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra.
Mosd és szárítsd meg a halat és zöldségeket. A hagymát, a petrezselymet és fokhagymát finomra, a paprikát és a paradicsomot pedig kisebb kockákra vágd fel. A bacont kockázd fel.

2. Csusza tészta
A jó tésztához sok víz kell, ezért egy közepes lábosban forralj fel minimum másfél liter hideg vizet. Ha lefeded a lábost, gyorsabban felforr. Mikor már majdnem forr, sózd meg, és adj hozzá kis olíva olajat is. Forrásban lévő vízbe tedd a tésztát, és rögtön kavard is jól át, hogy a tészta ne ragadjon össze. Most ne főzd meg teljesen, elég 5-6 percig főznöd. Miután majdnem megfőtt, hűtsd vissza. (Folyass lassan hideg vizet a lábosba, amíg az le nem hűl, és hagyd a hideg vízben a tésztát kb. 10 percig, így leáll a főzés folyamata.) Ha kész, szűrd le, és hideg vízzel jól öblítsd át, hogy semmiképp ne tapadjanak össze a csuszalapok.
3. Bacon
Egy serpenyőben pirítsd le a felkockázott bacont. Ha kész, vedd ki úgy, hogy a kisült zsírjából még maradjon egy kicsi a serpenyőben. Ezt a visszamaradt zsiradékot hevítsd fel és tedd bele a harcsát. Süsd át benne nagyjából 2 percig, vagy amíg épp ki nem fehéredik. Majd serpenyőstül tedd félre.
4. Zöldségek
Egy lábosban mangalica zsíron pirítsd üvegesre a hagymát és a fokhagymát, majd add hozzá a paradicsomot és a paprikát. Ezután a tűzről félrehúzva szórd meg pirospaprikával és adj hozzá egy kis vizet is. (minimális pirospaprikát hagyj a díszítéshez) Jól keverd össze, majd húzd vissza a tűzre és fedd le.
5. Pirított csusza
Amíg a zöldségek főnek, egy keverőtálban keverd jól össze a kifőtt csusza tésztát, a túrót, a tejfölt, a kisült bacont, borsozd meg, és rakd egy hőálló tálba.
Tedd a sütőbe nagyjából a harcsapaprikás elkészültéig, illetve addig, amíg szépen meg nem pirul a teteje.
6. Habarás
Kavarj egyet a zöldségeken, majd tedd vissza fedőt.
Egy keverőtálban keverj a liszthez egy kis vizet, majd keverd hozzá a tejfölt. (egész kis tejfölt, hagyj a díszítéshez) A lisztet azért jó először egy kis vízzel összekeverni, mert akkor nem lesz csomós a habarás.
Ha a zöldségek szétfőttek, akkor húzd le a tűzről a lábost, és egy botmixerrel turmixold össze a zöldségeket, hogy pürés legyen.

7. Befejezés
Hőkiegyenlítéssel add hozzá a habarást a pürésített zöldségekhez. Ez azt jelenti, hogy tegyél a paprikás szaftjából 1 merőkanállal a habarásba, így elkerülhető, hogy a liszt főzéskor becsomósodjon. Ezután már az egész habarást habverővel hozzákeverheted a paprikáshoz.
Tedd vissza a tűzre, és ha rottyan egyet, rakd bele a harcsát. Főzd tovább 4-5 percig és kész.

8. Tálalás
Mire elkészül a harcsapaprikás, addigra biztos szép pirított színe lesz a túrós csuszának is. Tálald a paprikás mellé, díszítsd a maradék tejföllel és pirospaprikával, valamint a petrezselyemmel.
Jó étvágyat!
Figyelem! A fűszerek adagjai relatív mértékűek, mennyiségük ízlés szerint csökkenthető, növelhető. Az elkészítési idő a gyakorlottság függvényében változhat.