Füstölt tilápia buggyantott tojással

/csak páros számú adag rendelhető/

Elkészítési idő

30_perc

420 kcal

kalória

Nehézségi szint

nehéz

Hozzávalók

Füstölt tilápia buggyantott tojással - Chefbag

Amit küldünk:

  • tilápia filé
  • medvehagyma
  • adalékmentes trappista sajt
  • krumpli (kockázott)
  • újhagyma
  • fokhagyma
  • folyékony füst
  • tanyasi tojás
  • kézműves vaj
  • házi tej
  • olíva olaj
  • bors
  • sütőpapír

Szükséges eszközök:

  • tepsi / hőálló tál
  • sütő
  • lábos
  • serpenyő
  • kézi habverő
  • merőkanál / szűrőkanál
  • konyharuha
  • kis tálka / kávés csésze

Elkészítés

Füstölt tilápia buggyantott tojással - Chefbag
Füstölt tilápia buggyantott tojással - Chefbag

1. Alapanyag

Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra.

Előfordulhat, hogy a párától nedvesek lesznek az alapanyagok, a húsok levet engedhetnek, ha ilyet tapasztalsz, egy papírtörlővel töröld szárazra azokat.

A medvehagymát durvára, az újhagymát és a fokhagymát pedig finomra szeleteld fel, majd reszeld le a sajtot.

Tedd a krumplit egy lábosba, és nagy lángon, sós vízben kezd el főzni. Amikor a víz felforrt vedd takarékra. Kb. 10-12 perc alatt fő meg.

2. Tilápia filé

Tedd a halat egy sütőpapírral bélelt tepsibe vagy hőálló tálba. Locsold meg olíva olajjal és sózd, borsozd mindkét oldalát. Ezután öntsd a halra a folyékony füstöt.

Tedd a sütőbe nagyjából 10 percre, vagy addig, amíg a hal ki nem fehéredik és kissé opálossá nem válik a teteje.

Nézd meg utána, hogy megfőtt-e a krumpli, ha igen, akkor szűrd le, és tedd félre.

Füstölt tilápia buggyantott tojással - Chefbag

3. Hagymák

Egy serpenyőben hevítsd fel a vajat, közepes lángon pirítsd meg a fokhagymát és a medvehagymát, majd add hozzá z újhagymát is.

Füstölt tilápia buggyantott tojással - Chefbag

4. Tej + sajt

Ha a hagymák már kicsit összeestek, akkor öntsd a serpenyőbe a tejet és add hozzá a sajtot. Kevergesd addig, amíg a tej forr egyet, és a sajt teljesen elolvad a raguban.

Füstölt tilápia buggyantott tojással - Chefbag

5. Krumplipüré

Öntsd a serpenyőben készült hagymás – sajtos ragut a lábosban hagyott főtt krumplikhoz. Kézi habverővel – ha ez nincs, akkor egy villával – jól dolgozd össze, hogy pépes krumplipürét kapj. Sózd és borsozd.

Füstölt tilápia buggyantott tojással - Chefbag

6. Buggyantott tojás

Forralj fel egy lábosban sós vizet. Amíg felforr, üss egy – egy kis tálkába egy – egy tojást. Miután felforrt a víz, vedd lejjebb a hőfokot, és várd meg, amíg lobogóból gyöngyözőbe vált, majd kavard meg néhányszor, és alacsony magasságból öntsd a tojásokat egyenként a vízbe. (A kavarástól forgó víz segít, hogy ne folyjon szét nagyon a tojás.) Főzd 2 és fél percet, de 3 percnél semmiképp se tovább! Ha kész, akkor egy szűrőkanál – ha ez nincs nem gond, akkor egy merőkanál – segítségével vedd ki a tojásokat egy tiszta konyharuhára.

Füstölt tilápia buggyantott tojással - Chefbag

7. Tálalás

Ahogy kész vannak a tojások, kezdj el tálalni. Halmozz a krumplipüréből egy adagot a tányérra, tedd rá a halat, legfelülre pedig a buggyantott tojást. Vágd meg egy kicsit a tojást, hogy a még lágy sárgája ráfolyhasson a halra, sózd és borsozd.

Jó étvágyat!

Figyelem! A fűszerek adagjai relatív mértékűek, mennyiségük ízlés szerint csökkenthető, növelhető. Az elkészítési idő a gyakorlottság függvényében változhat.

A receptleírás két adag étel elkészítésére vonatkozik.