Füstölt tilápia buggyantott tojással
/csak páros számú adag rendelhető/
Elkészítési idő

420 kcal

Nehézségi szint

Hozzávalók

Amit küldünk:
- tilápia filé
- medvehagyma
- adalékmentes trappista sajt
- krumpli (kockázott)
- újhagyma
- fokhagyma
- folyékony füst
- tanyasi tojás
- kézműves vaj
- házi tej
- olíva olaj
- só
- bors
- sütőpapír
Szükséges eszközök:
- tepsi / hőálló tál
- sütő
- lábos
- serpenyő
- kézi habverő
- merőkanál / szűrőkanál
- konyharuha
- kis tálka / kávés csésze
Elkészítés


1. Alapanyag
Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra.
Előfordulhat, hogy a párától nedvesek lesznek az alapanyagok, a húsok levet engedhetnek, ha ilyet tapasztalsz, egy papírtörlővel töröld szárazra azokat.
A medvehagymát durvára, az újhagymát és a fokhagymát pedig finomra szeleteld fel, majd reszeld le a sajtot.
Tedd a krumplit egy lábosba, és nagy lángon, sós vízben kezd el főzni. Amikor a víz felforrt vedd takarékra. Kb. 10-12 perc alatt fő meg.
2. Tilápia filé
Tedd a halat egy sütőpapírral bélelt tepsibe vagy hőálló tálba. Locsold meg olíva olajjal és sózd, borsozd mindkét oldalát. Ezután öntsd a halra a folyékony füstöt.
Tedd a sütőbe nagyjából 10 percre, vagy addig, amíg a hal ki nem fehéredik és kissé opálossá nem válik a teteje.
Nézd meg utána, hogy megfőtt-e a krumpli, ha igen, akkor szűrd le, és tedd félre.

3. Hagymák
Egy serpenyőben hevítsd fel a vajat, közepes lángon pirítsd meg a fokhagymát és a medvehagymát, majd add hozzá z újhagymát is.

4. Tej + sajt
Ha a hagymák már kicsit összeestek, akkor öntsd a serpenyőbe a tejet és add hozzá a sajtot. Kevergesd addig, amíg a tej forr egyet, és a sajt teljesen elolvad a raguban.

5. Krumplipüré
Öntsd a serpenyőben készült hagymás – sajtos ragut a lábosban hagyott főtt krumplikhoz. Kézi habverővel – ha ez nincs, akkor egy villával – jól dolgozd össze, hogy pépes krumplipürét kapj. Sózd és borsozd.

6. Buggyantott tojás
Forralj fel egy lábosban sós vizet. Amíg felforr, üss egy – egy kis tálkába egy – egy tojást. Miután felforrt a víz, vedd lejjebb a hőfokot, és várd meg, amíg lobogóból gyöngyözőbe vált, majd kavard meg néhányszor, és alacsony magasságból öntsd a tojásokat egyenként a vízbe. (A kavarástól forgó víz segít, hogy ne folyjon szét nagyon a tojás.) Főzd 2 és fél percet, de 3 percnél semmiképp se tovább! Ha kész, akkor egy szűrőkanál – ha ez nincs nem gond, akkor egy merőkanál – segítségével vedd ki a tojásokat egy tiszta konyharuhára.

7. Tálalás
Ahogy kész vannak a tojások, kezdj el tálalni. Halmozz a krumplipüréből egy adagot a tányérra, tedd rá a halat, legfelülre pedig a buggyantott tojást. Vágd meg egy kicsit a tojást, hogy a még lágy sárgája ráfolyhasson a halra, sózd és borsozd.
Jó étvágyat!
Figyelem! A fűszerek adagjai relatív mértékűek, mennyiségük ízlés szerint csökkenthető, növelhető. Az elkészítési idő a gyakorlottság függvényében változhat.
A receptleírás két adag étel elkészítésére vonatkozik.