Egészben sült bélszín sütőtökkel és almás-diós salátával
/csak páros számú adag rendelhető/
Elkészítési idő

720 kcal

Nehézségi szint

Hozzávalók

Amit küldünk:
- marha bélszín
- adalékmentes feta sajt
- dió
- alma
- citrom
- sütőtök
- lilahagyma
- friss menta
- friss citromfű
- olívaolaj
- sumach
- barna cukor
- só
- bors
Szükséges eszközök:
- serpenyő
- hőálló tál / tepsi
- sütő
- keverőtál
- 2 db lefedhető tál
Elkészítés

1. Alapanyag
Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra. Előfordulhat, hogy a párától nedvesek lesznek az alapanyagok, a húsok levet engedhetnek, ha ilyet tapasztalsz, egy papírtörlővel töröld szárazra azokat. A sütőtököt vágd kb. 1 cm vastag szeletekre. A citromot negyedeld fel. A hagymát vékony karikákra, az almát apróbb kockákra vágd, amit locsolj meg egy kis citromlével, hogy ne barnuljon meg. Durván aprítsd fel a diót. Vágd finomra a mentaleveleket.

2. Sütőtök
A felkarikázott sütőtököket tedd egy tepsire, locsold meg egy kevés olívaolajjal, sózd, borsozd és rakj rá sumach-ot. Süsd nagyjából 20-22 percig, illetve egészen addig, amíg megbarnul kissé és a villával könnyen meg tudod szurkálni.

3. Lilahagyma
Amíg a sütőtökök pirulnak, egy nagyobb serpenyőben keverd össze a hagymát, a cukrot, az egyik negyedrész citrom levét, sót és egy kis vizet. Gyakori kevergetés mellett közepes lángon főzd 2-3 percig, vagy addig, amíg a hagyma megpuhul és a körülötte lévő folyadék elkezd csökkenni. Ha ez kész, akkor tedd ki egy tányérra és fedd le.

4. Egészben sült bélszín
A bélszínt sózd, borsozd. Töröld el a hagymához használt serpenyőt, hevíts fel egy kis olívaolajat, ha meleg tedd bele a bélszínt és süsd minden oldalát 3-4 percig. Ha kész, tedd át egy tányérra és alufóliával lefedve hagyd pihenni minimum 5-6percig.

Steak sütés
- Kék (raw): nyugodt, és nyitott tenyered (maghőmérséklet:40-42°C)
- Véres (rare): a hüvelyk, és a mutatóujj hegye összeérintve (maghőméréséklet 45-50°C)
- Közepesen véres (medium rare): a hüvelyk és a középső ujj hegye összeérintve (maghőméréséklet 54-56°C)
- Közepesen átsütött (medium): a hüvelyk és a gyűrűsujj hegye összeérintve (maghőméréséklet 58-60°C)
- Átsütött (well done): a hüvelyk és a kisujj hegye összeérintve (maghőméréséklet 64-66°C)

5. Saláta
Amíg a bélszín pihen, egy közepes méretű keverőtálban keverd össze a feta sajtot, a diót, az almát, a maradék citromot, a félretett lilahagymákat és a mentát. Jól keverd össze, önts rá egy kis olívaolajjal, és ízlés szerint sózd, borsozd.

6. Tálalás
Egy vágódeszkán szeleteld fel a steaket. A sütőtök mellé helyezd a steaket és a pikáns salátát., díszítsd citromfűvel. (A salátát egy kis salátás tányéron külön is kínálhatod.)
Jó étvágyat!
Figyelem! A fűszerek adagjai relatív mértékűek, mennyiségük ízlés szerint csökkenthető, növelhető. Az elkészítési idő a gyakorlottság függvényében változhat.
A receptleírás 2 adag ételre vonatkozik.