Csirkemell steak karamellizált édesköménnyel
/csak páros számú adag rendelhető/
Elkészítési idő

650 kcal

Nehézségi szint

Hozzávalók

Amit küldünk:
- tanyasi csirkemell
- jázmin rizs
- kézműves vaj
- vörösborecet
- makói hagyma
- koktélparadicsom
- fokhagyma
- édeskömény gumó
- friss kakukkfű
- olíva olaj
- só
- bors
Szükséges eszközök:
- serpenyő
- lábas
- tepsi
- sütő
Elkészítés

1. Alapanyag
Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra.
Előfordulhat, hogy a párától nedvesek lesznek az alapanyagok, a húsok levet engedhetnek, ha ilyet tapasztalsz, egy papírtörlővel töröld szárazra azokat. Aprítsd fel a fokhagymát, a kakukkfű feléről szedd le a leveleket, a másik felét hagyd egyben. Az édesköményt és a hagymát vékonyan szeleteld fel.

2. Jázmin rizs
Rakd a jázmin rizst egy szűrőbe, és hideg vízzel mosd át, majd csöpögtesd le. Kis olíva olajon pirítsd meg, épp csak annyira, hogy kifehéredjenek a szemek, sózd meg, majd öntsd fel kétszer annyi forró vízzel, mint amennyi rizst főzöl. Várd meg, amíg felforr, majd lefedve, kis lángon főzd. Amikor elfőtte a vizet vedd le a tűzről, és lefedve hagyd állni.

3. Csirkemell steak
Amíg a rizs fő, kezd el megpirítani a csirkemell steak -et. A csirkemellek mindkét oldalát sózd és borsozd. Hevíts fel kevés olíva olajat egy serpenyőben, tedd bele a csirkemelleket, és közepes lángon süsd mindkét oldalát 3-4 percig. Ha megpirult, rakd át a sütőpapírral bélelt tepsibe és 200°C-on süsd 12-14 percig.

4. Paradicsom és kakukkfű
Tedd egy tepsibe a paradicsomokat és az egészben hagyott kakukkfű szálakat. (Tipp: Ha nem szeretnéd, hogy a paradicsomon rajta legyen a héja, akkor előbb kereszt alakba metszd be a héját, és dobd 1 percre forró vízbe. Így könnyen meg tudod hámozni.) Locsold meg kevés olíva olajjal, majd sózd és borsozd. Pirítsd őket a sütőben kb. 6-8 percig.

5. Karamellizált édeskömény
Abban a serpenyőben, amiben korábban a csirkemellek pirultak, hevíts fel ismét egy kevés olíva olajat. Tedd bele az édesköményt és a hagymát, majd sózd és borsozd. Gyakran kevergetve főzd 11-13 percig, illetve addig, amíg teljesen megpuhul és barna nem lesz. Ha elég puha, add hozzá a fokhagymát. Keverd hozzá a vörösborecetet, a vajat, és ha szükségesnek látod egy deci vizet is. Keverd tovább kb. 1 percig, hogy az ízek jól összeérjenek, és a vaj elolvadjon.

6. Befejezés
Ha összeértek a serpenyőben az ízek, akkor rakd a zöldségekhez a kész csirkemellet és a felaprított kakukkfű felét is. Melegítsd össze.

7. Tálalás
Tálald az édesköményes csirkét a rizs mellé, és díszítsd a pirított paradicsommal és a maradék felaprított kakukkfűvel.
Jó étvágyat!
Figyelem! A fűszerek adagjai relatív mértékűek, mennyiségük ízlés szerint csökkenthető, növelhető. Az elkészítési idő a gyakorlottság függvényében változhat.
[addtoany]