Bélszín steak vörös salsával
Elkészítési idő

573 kcal

Nehézségi szint

Gluténmentes

Laktózmentes

Hozzávalók

Amit küldünk:
- marha bélszín
- piros kápia paprika
- brokkoli
- shalott hagyma
- fokhagyma
- vörösborecet
- friss oregánó
- olívaolaj
- só
- bors
- sütőpapír
Szükséges eszközök:
- keverőtál
- serpenyő
- tepsi
- sütő
Elkészítés

1. Paprika
Melegítsd elő a sütőt 250 °C-ra.
Előfordulhat, hogy a párától nedvesek lesznek az alapanyagok, a húsok levet engedhetnek, ha ilyet tapasztalsz, egy papírtörlővel töröld szárazra azokat.
Locsold meg egy kis olívaolajjal a paprikákat mielőtt a tepsibe teszed, ízlés szerint sózd és borsozd. Addig süsd, amíg a héjuk megfeketedik, ez sütőtől függően nagyjából 15 perc. Ha kész, a megfeketedett paprikákat a tepsiből tedd át egy hőálló tálba. Fedd le, és hagyd a gőz alatt minimum 5 percig.

2. Hozzávalók
Amíg a paprika sül, vágd a fokhagyma 2/3-át vágd vékony szeletekre, a maradékot pedig nyomd szét a kés lapjával, és szeleteld fel. Ezután szedd a brokkoli fejét kisebb darabokra. Karikázd fel a hagymát, majd tedd egy kis tálba, és öntsd rá a vörösborecetet. Vágd finomra a friss oregánót.
3. Bélszín steak
Egy nagy serpenyőben forrósíts fel egy kis olívaolajat. A bélszín steakeket sózd és borsozd, ha elég forró már az olaj, tedd bele a húst a serpenyőbe, és közepes lángon pirítsd a steak egyik oldalát kb. 3-4 percig, majd fordítsd meg, és süsd a másik oldalát is további 3-4 percig. Ha a steak kellően átsült olyanra, mint amilyenre szeretnéd, akkor tedd ki egy tányérra, és takard be alufóliával, hogy melegen tartsd.

Bélszín steak sütés
- Kék (raw): nyugodt, és nyitott tenyered (maghőmérséklet:40-42°C)
- Véres (rare): a hüvelyk, és a mutatóujj hegye összeérintve (maghőméréséklet 45-50°C)
- Közepesen véres (medium rare): a hüvelyk és a középső ujj hegye összeérintve (maghőméréséklet 54-56°C)
- Közepesen átsütött (medium): a hüvelyk és a gyűrűsujj hegye összeérintve (maghőméréséklet 58-60°C)
- Átsütött (well done): a hüvelyk és a kisujj hegye összeérintve (maghőméréséklet 64-66°C)

4. Vörös salsa
Amíg a steak megsül, készítsd el a salsát. Ha a paprika már kellően kihűlt, egy kés hegyével nyisd fel őket. A kés segítségével kapard le az égett bőrt. Távolítsd el a paprika szárát és magjait. Darabold fel, és tedd egy tálba, add hozzá az olívaolajat, a mogyoróhagyma és a vörösborecet keverékét, valamint az oregánót és a szétnyomott fokhagymát. Keverd össze, sózd és borsozd ízlés szerint.

5. Brokkoli
Töröld el a steak sütéséhez használt serpenyőt, majd melegíts fel benne egy kis olívaolajat. Ha elég meleg már az olaj, tedd a serpenyőbe a brokkolikat, és időnként megkevergetve süsd maximum 2-3 percig, a lényeg, hogy ropogós maradjon a brokkoli. Sózd és borsozd ízlés szerint. Ezután add hozzá a maradék fokhagymát, és kevergesd további 1 percig, amíg finom illatos nem lesz.

6. Bókok
Tedd a brokkolit a tányérra, tedd rá a steak szeleteket, majd az egészet vedd körbe a vörös salsával. A salsából hagyj egy kicsit a hús tetejére is. Jó étvágyat!
Figyelem! A fűszerek adagjai relatív mértékűek, mennyiségük ízlés szerint csökkenthető, növelhető. Az elkészítési idő a gyakorlottság függvényében változhat.
A receptleírás 2 adag étel elkészítésére vonatkozik.