Bélszín steak vörös salsával

Elkészítési idő

35 perc

573 kcal

kalória

Nehézségi szint

nehéz

Gluténmentes

gluténmentes

Laktózmentes

laktózmentes

Hozzávalók

Bélszín steak vörös salsával - Chefbag

Amit küldünk:

  • marha bélszín
  • piros kápia paprika
  • brokkoli
  • shalott hagyma
  • fokhagyma
  • vörösborecet
  • friss oregánó
  • olívaolaj
  • bors
  • sütőpapír

Szükséges eszközök:

  • keverőtál
  • serpenyő
  • tepsi
  • sütő

Elkészítés

Bélszín steak vörös salsával - Chefbag

1. Paprika

Melegítsd elő a sütőt 250 °C-ra.

Előfordulhat, hogy a párától nedvesek lesznek az alapanyagok, a húsok levet engedhetnek, ha ilyet tapasztalsz, egy papírtörlővel töröld szárazra azokat.

Locsold meg egy kis olívaolajjal a paprikákat mielőtt a tepsibe teszed, ízlés szerint sózd és borsozd. Addig süsd, amíg a héjuk megfeketedik, ez sütőtől függően nagyjából 15 perc. Ha kész, a megfeketedett paprikákat a tepsiből tedd át egy hőálló tálba. Fedd le, és hagyd a gőz alatt minimum 5 percig.

Bélszín steak vörös salsával - Chefbag

2. Hozzávalók

Amíg a paprika sül, vágd a fokhagyma 2/3-át vágd vékony szeletekre, a maradékot pedig nyomd szét a kés lapjával, és szeleteld fel. Ezután szedd a brokkoli fejét kisebb darabokra. Karikázd fel a hagymát, majd tedd egy kis tálba, és öntsd rá a vörösborecetet. Vágd finomra a friss oregánót.

3. Bélszín steak

Egy nagy serpenyőben forrósíts fel egy kis olívaolajat. A bélszín steakeket sózd és borsozd, ha elég forró már az olaj, tedd bele a húst a serpenyőbe, és közepes lángon pirítsd a steak egyik oldalát kb. 3-4 percig, majd fordítsd meg, és süsd a másik oldalát is további 3-4 percig. Ha a steak kellően átsült olyanra, mint amilyenre szeretnéd, akkor tedd ki egy tányérra, és takard be alufóliával, hogy melegen tartsd.

Bélszínsütés - Chefbag

Bélszín steak sütés

A steak sütési ideje függ a hús típusától, vastagságától, és a serpenyő hőfokától. A hús puhaságából lehet megállapítani, hogy mennyire sült át. Nyomd meg a húst, és hasonlítsd össze a hüvelykujjad alatti húsos rész puhaságával.
  • Kék (raw): nyugodt, és nyitott tenyered (maghőmérséklet:40-42°C)
  • Véres (rare): a hüvelyk, és a mutatóujj hegye összeérintve (maghőméréséklet 45-50°C)
  • Közepesen véres (medium rare): a hüvelyk és a középső ujj hegye összeérintve (maghőméréséklet 54-56°C)
  • Közepesen átsütött (medium): a hüvelyk és a gyűrűsujj hegye összeérintve (maghőméréséklet 58-60°C)
  • Átsütött (well done): a hüvelyk és a kisujj hegye összeérintve (maghőméréséklet 64-66°C)
Bélszín steak vörös salsával - Chefbag

4. Vörös salsa

Amíg a steak megsül, készítsd el a salsát. Ha a paprika már kellően kihűlt, egy kés hegyével nyisd fel őket. A kés segítségével kapard le az égett bőrt. Távolítsd el a paprika szárát és magjait. Darabold fel, és tedd egy tálba, add hozzá az olívaolajat, a mogyoróhagyma és a vörösborecet keverékét, valamint az oregánót és a szétnyomott fokhagymát. Keverd össze, sózd és borsozd ízlés szerint.

Bélszín steak vörös salsával - Chefbag

5. Brokkoli

Töröld el a steak sütéséhez használt serpenyőt, majd melegíts fel benne egy kis olívaolajat. Ha elég meleg már az olaj, tedd a serpenyőbe a brokkolikat, és időnként megkevergetve süsd maximum 2-3 percig, a lényeg, hogy ropogós maradjon a brokkoli. Sózd és borsozd ízlés szerint. Ezután add hozzá a maradék fokhagymát, és kevergesd további 1 percig, amíg finom illatos nem lesz.

Bélszín steak vörös salsával - Chefbag

6. Bókok

Tedd a brokkolit a tányérra, tedd rá a steak szeleteket, majd az egészet vedd körbe a vörös salsával. A salsából hagyj egy kicsit a hús tetejére is. Jó étvágyat!

Figyelem! A fűszerek adagjai relatív mértékűek, mennyiségük ízlés szerint csökkenthető, növelhető. Az elkészítési idő a gyakorlottság függvényében változhat.

A receptleírás 2 adag étel elkészítésére vonatkozik.